Menopoz Sonrası Kanamalar
Menopoza girmiş bir kadında görülen her vajinal kanama anormal kabul edilmeli ve araştırılmalıdır. Menopoza girmiş kadınların %4-11'inde görülen bu durum menopoz süresi uzadıkça seyrekleşmektedir. Kanamanın rahimden kaynaklanmadığı, mesane, rektum, anüs ve dış genital bölgeden de kaynaklanabildiği durumlar mevcuttur ve bunlar menopoz sonrası kanamalar sınıflandırmasına girmezler.
Menopozda Kanama Nedenleri Nelerdir?
- Atrofi: Menopozda östrojen hormonunun azalması endometrium ve vajen mukozasında aşırı incelmelere yol açarak kanamayı tetikleyebilir.
- Endometriyal hiperplazi: Rahim içinde kalınlık artışı ile giden bu durumlar basit kalınlaşma artışı olabileceği gibi kompleks ve prekanseröz kalınlık artışları da olabilir.
- Endometriyum kanseri
- Endometriyal polipler veya miyomlar
- Rahim enfeksiyonları
- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı
- Pelvik radyoterapiler
Menopoz Sonrası Kanamada Kullanılan Tanı Yöntemleri
- Genital muayene: Kanamanın kaynağını ve miktarını değerlendirmede çok önemlidir. Bazen kanamanın rahim dışı bir bölge ya da vajen mukozasından geldiği durumlarda tek başına tanı koydurucudur.
- Transvajinal ultrason: Rahimin, endometriyumun ve yumurtalıkların değerlendirmesinde, rahim içi kalınlık artışlarının saptanmasında önemlidir.
- Endometriyal biyopsi: Kanamanın rahimden geldiğine emin olduğumuz durumlarda gerek kalınlık artışında gerekse kalınlık artışı olmaksızın yapılması gerekli bir işlemdir. Zira her iki durumda da kanser ihtimali vardır ve tanısı ancak doku örneklenmesi ile konulabilecektir.
Menopoz Sonrası Kanamaların Tedavisi
Yapılan araştırmalara göre kanamanın nedenine göre tedavi yapılır. Hastaya hiçbir tedavi verilmeyebileceği gibi, basit rahim içi kalınlık artışlarında progesteron yada hormonlu spiral (Mirena) uygulanabilir.
Eğer polip saptanmışsa histereskopi ile bu polip çıkarılabilir.
Atipili rahim içi kalınlaşması veya kesin kanser tanısı konulmuşsa rahmin yumurtalıklarla birlikte tamamının alınması ve hatta pelvik paraaortik lenf nodlarının da temizlenmesi uygulanabilir.
İlaç bağımlı kanamalarda doz ayarlaması yapılır.
Var olan rahim enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilir.
Atrofik vajen mukozası kanamalarında östrojen veya hyaluronik asit içeren krem ya da fitillerle dokunun kalınlaşması sağlanabilir.
Kanama miyom kaynaklı ise yine rahmin tamamının alınması söz konusu olabilir.