Vajinismus Tedavisi Ankara

Tıp dünyasında binlerce hastalık vardır. Bu hastalıklar psikolojik, sosyal veya fizyolojik (vücudun kendi işleyişiyle alakalı olarak) nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Cinsel bölgedeki hastalıklarda da benzer durum görülür. Cinsel hastalıkların bazıları partnerlerden kaynaklanabilir veya psikolojiye bağlı oluşabilir. Cinsel hastalıkların birçoğu da cinsel ilişkiyi engeller, zorlaştırır veya eskisinden daha zevksiz hale getirir. Yazımızda, kadın psikolojisine bağlı olarak gelişen ve cinsel ilişkiyi oldukça olumsuz etkileyen bir hastalık olan vajinismusu inceleyeceğiz.

Vajinismus Nedir?

Vücudumuzdaki kasların birçok görevi vardır. Hem istemli çalışan hem de istemsiz çalışan kasların ortak ve önemli özelliklerinden biri de vücuda esneklik sağlamaktır. Kaslar gevşek durumda olduklarında esnekliği sağlarlar.

Vajinismus da vajina girişindeki kasların istemsiz kasılması sonucu cinsel birlikteliğin gerçekleşememesiyle sonuçlanan hastalıktır. Cinsel ilişkinin olmaması, çiftlerin psikolojik ve sosyal durumunu olumsuz etkiler.

Vajen 1/3 dış kaslarının istemsiz kasılmasına "VAJİNİSMUS" diyoruz. Vajinismus "ya acırsa" diye korkup ilişkinin gerçekleşmesine izin vermeyecek şekilde bilinç dışından köken alan bir vajinal refleks olduğu kadar ilkel ve bedensel bir korku refleksidir. Kadın sadece eşinin penisine değil tampona, doktor parmağına ve hatta kendi parmağına bile aynı tepkiyi verir. Eşinin cinsel ilişki için pozisyon alması bile refleksi tetikleyebilir.

Kadın vajinası ve kızlık zarı (hymen) genişleyebilen esnek bir yapıya sahiptir. Erkeğin penisinin büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre şekil alır ve hiçbir zaman giriş sırasında ağrı-acı-kanama-patlama gibi birşey olmaz. Bunun aksi bilgiler kadında cinsel ilişki sırasında korkuyu en sık tetikleyen nedenlerdendir. 

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde çiftlerin en büyük sorunlarından biri olan vajinismus, kadının kendi isteğine bağlı gerçekleşmemektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de genellikle kadın psikolojisiyle ve çiftlerin cinselliğe yaklaşımı ile alakalıdır. Bunun haricinde bazı hastalıkların da vajinismusa sebep olabileceği düşünülmektedir. Vajinismusun bazı sebepleri şunlardır:

  • Cinsel taciz veya istismara uğramış olmak veya böyle bir duruma tanık olmak
  • Vajinal mantar enfeksiyonları
  • Travmatik doğum veya jinekolojik işlem öyküsü
  • Genel anksiyete
  • İlk cinsel ilişkinin aşırı ağrılı olacağı inancı
  • Fiziksel travma (cinsel travma olmaksızın)
  • Stres
  • Vulvar vestibülit denilen, klinik olarak net bulgular vermeyen ancak birleşme esnasında ağrıya neden olabilecek durumlar
  • Aile içi şiddete maruz kalmak
  • Eşler arası güven kaybı
  • Kontrolü kaybetme korkusu
  • Cinsel olarak yetersiz olma hissi
  • Gebe kalma korkusu

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus hastalarında en temel belirti "o an" geldiğinde panik atak benzeri bir durumun ortaya çıkmasıdır. Kadın eşini iter, kasılır, çarpıntısı olur, endişe, korku ve kaygı duyar. Bilinci açıktır, ama kontrolünü yitirir, kontrol bilinç dışının eline geçer. Bir süre sonra da herkesin kolay yaptığı şeyi ben niye yapamıyorum diye suçluluk, utanç, hayal kırıklığı, kendinden nefret etme hissi başlar. Bir süre sonra da çevreden gelen çocuk yapın baskısı korkunun cinsel isteksizliğe dönüşmesine yol açar.

Vajinismustan Korunmak İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Vajinismus, psikolojik birtakım sıkıntılara bağlı olarak gelişebildiği gibi bazı çevresel etmenlere ve kişisel tercihlere bağlı olarak da gelişebilir. Bu nedenle, bu çevresel etmenlerden tamamen uzak durmak gerekebilir. Bu durumlardan tamamen uzaklaşmak sizin, vajinismus olmanızın önüne net engeller koymayacaktır. Fakat bu kurallara uyulması halinde, vajinismus olma ihtimali büyük oranlarda düşecektir. Çünkü araştırmalar sonucunda, birazdan vereceğimiz noktalara dikkat eden kadınlar, daha az oranla vajinismus rahatsızlığına yakalanmaktadır.

Alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır. Alkol cinsel tepkileri azaltacağı için, vajinismusa davetiye çıkarabilir. Ayrıca sadece vajinismus konusunda değil, birçok cinsel soruna da kaynaklı edecektir. Alkol gibi sigaradan da olabildiğince uzak durulmalıdır. Sigara dumanına maruz kalmak bile bu etkilere neden olabilir. Bu anlamda, sigara kan dolaşımını yavaşlatır. Yavaşlayan kan dolaşımı ise, kasılmalara neden olacaktır.

Fiziksel olarak aktif olmak, vajinismusu engelleyen yegane noktaların başında gelir. Yoga, pilates, meditasyon gibi fiziksel ve zihinsel düzenli aktiviteler, vajinismusu büyük oranda engeller. Vajinismus sonrasında ortaya çıkan kasılmaları da minimize edecektir.

Kendiyle zaman geçirmeyi öğrenmek ve kendine zaman ayırarak keyif aldığı aktiviteler yapmak gereklidir. Bu noktada vajinismusu tetikleyen en büyük etkenlerin başında yer alan stres minimize edilmiş ve daha olumlu bir ruh hali ortaya çıkmış olur.

Vajinismus Tanı ve Tedavisi İçin Hangi Hekime Başvurulmalıdır?

Vajinismus, kadınlarla ilgili cinsel bir rahatsızlık olduğu için, kadın hastalıkları ve doğum alanında uzman hekimlerce tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Fakat, aynı zamanda psikolojik olan bir durum olduğu için, sadece ilgili kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi tedavi sürecini yürütmez. Hastalığın sebep olduğu varsa psikolojik birtakım problemlerin ya da hastalığın yarattığı birtakım psikolojik problemlerin tanı ve tedavisinde, bir klinik psikolog ya da psikiyatrist de görev alabilir. Fakat, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu nokta, klinik psikoloğun ya da psikiyatristin cinsel terapi konusunda uzman olmasıdır.

Tanı sürecinde, uzman hekim ilk önce, hasta öyküsünü alır. Bu noktada hasta öyküsünde, vajinismus ile ilgili herhangi bir durumun olup olmadığı tespit edilir. Fakat genelde, vajinismus belirtileriyle kendini net olarak gösteren bir rahatsızlık olduğu için tanıda zorlanılmayacaktır. Bu süreçten sonra, jinekoloji masasında pelvik muayene yapılır. Burada, hasta vajinismus ise belirli oranlarda pelvik muayeneye izin vermeyecektir. Bu izin vermeme durumu bilinçli olarak değil, vajinal kasların kasılması sonucunda oluşan hekim muayenesini engelleme şeklinde gelişir. Bu noktada, hastanın vajinismus olduğu noktasında kesin karar veren hekim, vajinismusun kaynağını anlamak için, hastaya birtakım sorular sorar. Bu sorular, genellikle ne gibi durumlarda vajinismus belirtileri gösterdiğine dair sorulardır. Böylece hastanın, hangi sebeplerle bu rahatsızlığı edindiğini ya da hangi durumlar karşısında tetiklendiğiçözülmüş olacaktır. Bu sayede, tedavi süreci daha etkili ve hızlı ilerler. Bu anlamda, ilgili hekim, bazı durumların da vajinismusu tetiklediğini varsayarak birtakım kan testleri de isteyebilir.

Fiziksel muayene özellikle pelvik muayene sırasında vajinismus rahatsızlığı bulunan kadınlar, aşırı stresli ve gergin olmaktadır. Bu durum muayeneyi zorlaştırabilir hatta yapılamaz hale getirebilir. Bu noktada, çekinilmesine gerek yoktur. Uzman hekim, pelvik muayene yapabilmek adına, hastayı ve vücudunu muayeneye hazır hale getirmek için yardımcı olacaktır. Bu noktada farklı muayene pozisyonları deneyebilir ya da her adımı hastayla paylaşarak hastayı rahatlatabilir.

Pelvik Muayene ve Vajinismus

Pelvik muayene, uzman jinekologlar tarafından yapılan, halk ağzıyla alttan muayene olarak anılan bir elle muayene çeşididir. Bu muayene, jinekoloji alanındaki rahatsızlıkların teşhisi için yapıldığı için jinekolojik muayene olarak da adlandırılır.

Birçok kadın, özellikle vajinismus sahibi ve bakire kadın, jinekolojik muayene olmaktan çekinir. Bu noktada, son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte pelvik muayene esnasında, herhangi bir problemle karşılaşılmaz. Fakat vajinismus rahatsızlığı bulunan kadınlarda, kasılmalar sonucunda pelvik muayene izin verilmeyebilir. Bu durumda, diğer anestezi türlerine göre çok daha hafif olan sedasyon anestezi uygulanır. Bu sayede vajinismuslu hasta, kolayca muayene edilebilir.

Ayrıca bakirelik konusunda da çekinceleri olan kadınlar vardır. Fakat farklı endoskopik yöntemlerle, çağımızda kızlık zarına herhangi bir zarar vermeden rahim içine kadar muayene gerçekleştirilebilmektedir.

Pelvik muayene sırasında, tek kullanımlık spekulumlar ya da sterilize edilerek pediatrik boy spekulumlar kullanılabilir. Bu noktada ağrısız bir şekilde muayene gerçekleştirilir. Bunun yanında eski yöntemler yerine, yeni ve konforlu muayene yöntemleri de geliştirilmiştir. Fakat yine de hastanın hekime güven duyması, muayene sırasında strese girmemesi ve rahat olması gibi etkenlere bağlı olarak muayenenin konforu değişiklik gösterecektir.

Elle muayene yöntemi, son yıllarda bazı hastalıkları dışında çok da tercih edilmeyen bir muayene yöntemi olmuştur. Bu yöntem yerine geliştiren ultrasonik bir muayene yöntemi olan Transvajinal USG, gelişen teknikler sebebiyle de oldukça yumuşak ve ağrısız bir şekilde, iç genital organların muayenesine izin verir. Bütün bunların dışında, genellikle durumsal vajinismus rahatsızlığına sahip kadınlar, pelvik muayene sırasında sorun yaşanmazlar.

Durumsal Vajinismus Nedir?

Kadınlar bazen partneri ile olan diğer problemleri nedeniyle istemli olarak yanma, ağrı, acı korkusuyla kendini kasar ve ilişkiye izin vermez. Bu kişiler jinekolojik muayenede çok rahattırlar, ancak cinsel ilişki başlarken paniklerler.

Vajinismus Sorunu Nasıl Yaşanır?

Vajinismusun temelinde kadının geçmişte veya ilişki anında yaşadığı olumsuz etkenler vardır. Vajinismus durumu, evli olan veya olmayan tüm kadınlarda görülebilir. Bununla beraber ilk ilişkisini yaşayan kadınlarda veya aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda da görülebilir.

Vajinismus sorunu yaşandığını anlamanın birkaç yolu vardır. Bu hastalığı duymamış kadınlar bile bu belirtileri gördüğünde doktora gitmektedir. Çünkü vajinismus oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Sadece kadının kendi ile ilişkili değil, çiftleri ilgilendiren bir problemdir ve çözümünü de partnerler birlikte aramalıdır. Vajinismusun belirtileri şunlardır:

İlişkiye Girmekten Korkmak

Genel olarak ilk ilişkide yaşanan bu durum, vajinismusun ana sebeplerinden ve belirtilerinden biridir. Korkunun derecesine bağlı olarak vajinismus görülme riski de artmaktadır. İlk gece kaygısı veya korkusu, neredeyse tüm kadınların başına gelse de yalnızca psikolojiyi olumsuz etkileyecek düzeyde korkanlarda vajinismus görülmektedir.

Penisin Vajinaya Girişi Sırasında Duyulan Aşırı Ağrı

Kasılmış olan vajina girişindeki kaslar, penetrasyon (vajina ve penisin birleşmesi) sırasında ağrıya sebep olabilir.

Penisin Vajinaya Girememesi

Bazen kasların aşırı derecede kasılması durumunda, penisin vajinaya girmesinin mümkün olmayacağı kadar dar bir alan kalır. Erkek, vajen girişinde adeta bir duvar varmış hissi yaşar. Bu durumda çiftlerin ilişkiye devam etmeye çalışması, kasların zarar görmesine ve kadın için çok ağrılı bir cinsel ilişkiye neden olabilir.

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus hastalığı, kadının cinsel hayatının hangi döneminde yaşandığına göre sınıflandırılır. Genel olarak ilk cinsel ilişkide görülse de aktif cinsel hayatı olan kadınlarda da görülebilmektedir. Bu iki dönemde farklı psikolojik sebepler rol oynamaktadır.

Primer Vajinismus

İlk cinsel ilişkide meydana gelen kasılmalara primer vajinismus denir. Bu probleme sahip olan kadınlar yalnızca penise değil, vajinaya giren herhangi bir cisme karşı fazlaca duyarlıdır. Bu nedenle vajinal muayene olamazlar, vajinaya fitil veya ilaç koyamazlar. Primer vajinismusun oluşmasındaki temel sebep ilk gece korkusudur. Primer vajinismusa sahip olan kadınlar, ilk ilişkilerinde başarılı olamazlar ve cinsel birliktelik yaşayamazlar.

Sekonder Vajinismus

Sekonder vajinismusa edinilmiş vajinismus da denir ve ana sebebi kadının vajinasındaki travmalardır. Normal cinsel hayata sahip kadınlarda; ağrılı şekilde yapılmış bir jinekolojik muayene, düşük, kürtaj, zor bir doğum veya tecavüz gibi travmalara bağlı olarak edinilmiş vajinismus görülebilir. Bu hastalık çeşidinde de primer vajinismustakine benzer olarak, temelde kadın psikolojisi ve korku vardır. Vajinal penetrasyon önceden gerçekleşmektedir, fakat travma sonrası penetrasyon imkansız hale gelmiştir.

Sekonder vajinismus, menopoz sonrasında da gerçekleşebilmektedir. Menopoz sonrasında kadının vajina girişi esnekliğini kaybeder ve ağrılı cinsel ilişkiler olur. Bu da vajinismusa sebep olabilir.

Cinsel İlişki Korkusu ve Buna Neden Olan Fobiler

Cinsel ilişki korkusu vajinismusun ana sebebidir. Belli fiziksel sebeplerin (hastalıklar vs.) de vajinismusa sebep olduğu bilinse de bu çok daha nadir görülen bir durumdur. Kadınların cinsel ilişkiden korkmalarının temel sebebi travmalar veya ilk ilişki korkusudur. Kulaktan dolma bilgilerle yaşayan bir kadın, ilk cinsel deneyiminin ya da devamındaki deneyimlerin korkutucu olacağına dair bilgiler edindiyse, fobinin ortaya çıkma riski daha fazla olur. Vajinismusa da sebep olabilen bazı fobiler şunlardır:

Genofobi

Cinsel ilişkiden korkmaktır. Vajinismusun temelinde bu durum yatar. Genofobi en sık olarak cinsel istismara uğramış kadınlarda görülür. Tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

Erotofobi

Cinsel konularda konuşmaktan korkmaktır. Cinsel ilişki genelde başlayamaz. Genel olarak toplumun kişinin psikolojisini etkilemesiyle oluşur.

Fallobi

Erkek cinsel organı görmekten korkmaktır. Psikoterapi ile düzeltilebilir.

Agrafobi

Cinsel istismara uğrama korkusudur. Eşiyle ilişkiye giren bir kadında dahi vajinismus oluşmasına sebep olabilir.

Androfobi

En ağır cinsel fobidir. Kadın, erkeklerden korkar. Acilen tedavi edilmelidir.

Vajinismus Neden Bir Hastalıktır ve Tedavi Edilmelidir?

Hastalık beden veya zihinde meydana gelen, rahatsızlık, dert ve görev bozukluğuna yol açan belirli bir anormal duruma verilen isimdir. Vajinismus da verdiği hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlık nedeniyle bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir.

Vajinismus ve Cinsel İsteksizlik

Vajinismus ve cinsel isteksizlik tamamen farklı kavramlardır. Şimdi bu iki kavramı tanıtalım.

Cinsel isteksizlik, kadın veya erkekte olabilir. Temel olarak cinsel ilişkiye girme isteğinin olmamasıdır. Eşle aradaki yaş farkı, erkek veya kadının yanlış veya kaba davranışları, hormonal sebepler ve doğumda meydana gelen yaralanmalar gibi sebepler çiftlerde cinsel isteksizliğe sebep olabilir. Bu tamamen kişinin isteğine bağlıdır.

Vajinismusta ise çiftler cinsel ilişkide bulunmak ister, fakat vajina girişindeki kaslar buna müsaade etmez. Tamamen istemsizdir. Ancak ihmal edilip uzamış vajinismus da bir süre sonra cinsel isteksizliğe yol açmaktadır.

Vajinismusta Gebelik Mümkün Müdür?

Vajinismus, penetrasyonu imkansız hale getirir. Kadın ve erkek yakınlaşabilir, fakat penetrasyon yapamazlar. Bununla beraber yakınlaşma esnasında erkeğin spermleri kadının vajinasına girebilir ve bu da hamileliğe sebep olabilir. Hiç cinsel birliktelik yaşamamış bakire bir kadında, vajinismus olmasına rağmen hamilelik görülebilir.

Vajinismusta Jinekolojik Muayene Neden Önemlidir?

Vajinismus tanısı konulmasında ilk adım jinekolojik muayenedir. Yaklaşık olarak 15 saniye süren bu muayene, vajinismus tanısının netleşmesinde, vajinismus derecesinin saptanmasında, tedavide kullanılacak yöntemin belirlenmesinde ve altta yatan bir anatomik engelin var olup olmadığının bulunmasında önemlidir. Vajinismusun 5 derecesi vardır ve bu derecelerden hangisine sahip olunduğu bu muayenede anlaşılır.

Jinekolojik muayene normalden farklı olarak yapılır. Kadında ağrı hissi oluşmaması için vajina içi elle veya aletlerle kontrol edilmez. Jinekolog, yalnızca vajina girişine bakar ve gerekli bilgileri edinir. Aynı zamanda jinekolog, kadına cinsel anatomi hakkında da genel bilgileri bu muayene sırasında verir.

Doğuştan Gelen Vajina Problemlerine Bağlı Gelişen Vajinismus

Vajina girişinin dar olması, vajina içerisinde yer alan perde ve vajina içerisinde yer kaplayan kitleler vajinismusa sebep olabilir. Doğuştan gelen problemlere bağlı gelişen vajinismus, vajinismus hastalarının yalnızca yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Bu şekilde gelişen vajinismus, jinekologlar tarafından kolayca anlaşılabilmektedir.

Vajinismus çoğu zaman bir vajina veya kızlık zarı sorunundan çok, geçmişte alınmış negatif cinsel mesajlara bağlı bir kaygı sorunudur. O yüzden vajinismus hastalarına daha ilk seansta yapılan basit bir jinekolojik muayene kesin tanı koydurucudur.

Doğuştan gelen kızlık zarı veya kist gibi problemler, jinekolojik muayenede keşfedildikten sonra basit cerrahi işlemlerle alınır ve kadının sorunları tamamen çözülmüş olur.

Vajinismusta Tedavi Yöntemleri

Vajinismus, ülkemizde her 10 kadından birinde görülen yaygın bir cinsel hastalıktır. Bu kadar yaygın ve kendiliğinden çözülmesi pek de mümkün olmayan bu hastalıkta, pek çok çift tarafından kendiliğinden geçmesi beklendiği için tedaviye geç başlanır. Unutulmaması gereken şudur ki, vajinismus basit bir korku değil, gerçek bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir.

Vajen kasları üzerindeki koşullu refleksi kaldırıp yerine bilinçli ve seçici kontrolü koymak vajinismusun üstesinden gelme süresinde anahtar adım olacaktır. Vajinismus %100 düzeltilebilir bir durumdur, ancak bu durumun düzeltilebilmesi için eşlerin eşit oranda istekli ve katılımcı olması gerekir. O yüzden tedavi sırasında eşlerin birlikte değerlendirilmesi ve katılımı çok önemlidir.

Tedavide yaklaşım "bilişsel yeniden yapılandırma" esasına dayanır. Yani çiftlerin şimdiye kadar başarılı olamamalarının nedenleri incelenirken, o başarısızlığa neden olan faktörlerin, hatalı, yanlış, çarpıtılmış inanışların yerine yeni doğru cinsellik bilgileri koyulur. Düşüncelerin duyguları ortaya çıkardığını biliyoruz ve gerçekçi olmayan düşüncelerin yanlış davranışlara yol açması kaçınılmazdır. Tedavide çiftlerin gerçekçi olmayan varsayımları belirlenir ve yerine yeni gerçek bilgiler konulur, bu bilgilerin özümsenmesi sağlanır.

Bundan sonraki aşama çifltlerin özellikle de kadının ilişki sırasında rahatlamasını sağlayabilecek , performans anksiyetesini azaltacak yaklaşımı öğretmek olacaktır. Bunlar sağlandıktan sonra pelvik kasların nasıl kullanılacağı, hakimiyetin bilinç dışı korkulara değil de bilince taşınması sağlanarak, ilişki sırasında rahatlamayı ve pelvik kasları kasmamayı öğrenen çiftlerin bu sorunu aşması sağlanacaktır. Cinsel ilişkinin eziyet değil keyif alınan bir paylaşım olması sağlanır.

Vajinismus süresi uzadıkça tedavi süreci daha uzun zaman almaktadır, o yüzden ilişkiye girememe sorunu olan çiftler süreci uzatmadan doğru bir tedavi ile bu sorunu yenmeye yönelmelidir. Bu süreçte hekiminizden çok eşiniz sizin en büyük ve tek müttefikinizdir. Vajinismus tedavisinde eşlerin birbirine destek ve sevgi göstermesi başarıya adımın en kilit noktası olacaktır. Vajinismus tedavisi sürecinde karşılıklı anlayış ve sevgi ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik gibi olumsuz durumları ortadan kaldıracaktır. 

Psikolojik temelli vajinismusta tedavi yöntemi olarak en sıklıkla bilişsel ve davranışsal cinsel tedavi yaklaşımları tercih edilmektedir. Ayrıca hipnoterapi (hipnoz tedavileri) EMDR, akupunktur, nöralterapi, biofeed back terapi, botulinum toksin enjeksiyon uygulamaları gibi yardımcı, destekleyici yöntemler de uygulanabilmektedir. Tedavi yöntemleri genel olarak şunlardır:

Bilişsel Yaklaşımla Yapılan Tedavi

Bu yöntemde doğru bilinen yanlışlar konuşarak çözülür. Kadınlar genelde öncesinden abartılı ve gerçek dışı bilgilere sahip olarak gelirler. Aşırı acılı olması ve litrelerce kan akması gibi  bilgiler abartıdan ibarettir. Genel olarak ilk ilişki ağrısız ve kanamasızdır. Kanama ve ağrı olsa dahi oldukça azdır. Bu gibi bilgiler hekim tarafından hastaya verilir ve hasta korkularından kurtulur.

Vajinismus Egzersizleri

Vajinismustaki kasılmayı engellemek amacıyla yapılan egzersizlerdir. Bunlar; ayna egzersizi, masaj (sensate focus), Kegel egzersizleri, pelvik taban rehabilitasyonu, parmak egzersizleri ve dilatör çalışmalarıdır.

Kızlık Zarı Tedavileri

Vajinismusun sebebi kızlık zarı ise basit cerrahi ameliyatlarla sorun çözülür.

Vajinismus Tedavilerinde Uygulanabilecek Önemli Noktalar

Vajinismus tedavilerinin süreçlerinde aşağıdaki konular önemsenmektedir.

Kolay Uygulanabilir Olmalı

Tedavi yöntemi kolay uygulanmalıdır. Hem kadının hem de erkeğin rahatça uygulayabileceği yöntemler, çözümün hızında ve eşlerin mutluluğunda önemlidir.

Bilimselliği Kanıtlanmış Yöntemler Uygulanmalı

Vajinismus tedavisi, güvenilir ellerde ve bilimsel yöntemlerle uygulanmalıdır. Alanında uzman hekimlerde verilen tedavi veya yapılan cerrahi işlemler, tedavinin hızlı ve kesin olmasını sağlar. Hastanelerdeki gizlilik kurallarının varlığı nedeniyle bilgiler başkalarına asla verilmez. Bu nedenle, hekime başvururken çekinilmemeli ve mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Kişiye Özel Tedavi Uygulanmalı

Vajinismus tedavisi mutlaka kişiye özgü olmalıdır. Tek bir tedavi tipi olamaz, her hastada vajinismusun temelinde yatan sebep ve vajinismusun derecesi farklıdır. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekirken bazı hastalarda psikolojik bir destek gereklidir.

Tedavi Süresi Mümkün Olduğu Kadar Kısa Olmalı

Tedavi süresi olabildiğince kısa tutulmalıdır. Aksi takdirde, çiftlerin psikolojisi oldukça kötü etkilenir. Kadın Bu benim sorunum, her şey benim suçum ve asla iyileşemeyeceğim gibi bir psikolojiye girmeden tedavi tamamlanmalıdır. Vajinismus probleminin sadece kadına atfedilmesi sözkonusu olmamalı ve eşlerin bu konuda ortak sorumluluk alması sağlanmalıdır.

Kalıcı Çözüm Üretmeye Yönelik Tedavi Uygulanmalı

Vajinismus, çiftleri oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır ve tekrar etmemesi gerekir. Alınan tedavide mutlaka kalıcı çözüm sağlanmalı ve eğer kadın çözümü yeterli görmüyorsa tedaviye devam edilmelidir.

Eş Katılımı Neden Gereklidir?

Tedavide erkek eşin de katılımı gereklidir. Sebebin kadın olduğunu düşünen ve tedaviye katılmayan eşin varlığında, tedavi süresi oldukça uzar veya tedavi edilemez. Eşinin kadına olan desteği özellikle psikolojik tedavide oldukça önemlidir.

Tanı ve Tedavi Sürecindeki Ortamda Rahat Olunması Sağlanmalı

Tedavi olunacak hastane veya tedavi merkezindeki sıcak ve samimi ortam, kadının kendini rahat hissetmesini sağlar. Bu da tedavinin başarılı olma ihtimalini artırır.

Bekarlarda Vajinismus Belirtileri

Evlenmeyi düşünüp vajinismustan dolayı vazgeçen veya aynı sebepten ilişkilere sıcak bakmayan kadınlar vardır. Bu sorun, bekar veya dul kadınlarda sıkça görülür.

Vajinismustan dolayı ilişkiden soğuyan kadınlar bundan vazgeçip kalıcı tedavi yöntemlerine başvurmalıdır. Evli kadınlardan pek de farkı olmayan bekar kadınlarda vajinismus olduğunun/olacağının belirtileri şunlardır:

  • Evlilik ve ilk gece korkusu
  • İlişkide kasılma
  • İstemsiz şekilde partneri itme
  • Titreme ve yoğun korku
  • Terlemeler
  • Çarpıntı

Vajinismus Tedavisinde ve Pelvik Kaslar

Vajinismusun temel sebebi vajina girişindeki pelvik kaslardan biri olan pubococcygeus kası olarak bilinen PC kasının istemsiz kasılmasıdır. Tedaviler genel olarak bu kasın kasılmasını engellemek için yapılmaktadır.

PC Kası Nerededir?

Mesane ve rahmin de bulunduğu bölgedeki organlara pelvik organlar denir. Bu bölgeyi saran ve çevreleyen kaslara da pelvik kaslar denmektedir. Pelvik kaslarından en çok bilinen ve kadının idrara çıkmasını, orgazm olmasını ve doğum yapmasını sağlayan kasa PC kası denir. Bu kas vajina girişinde bulunur.

PC Kası Nasıl ve Neden İstemsiz Kasılmaya Başlar?

Kadının kaygılı bir ilişki yaşamak üzere olmasından dolayı kadının vücudu istemsiz tepkiler verir. Bu tepkilerden biri de pelvik kasların ve vücudun birçok bölgesindeki diğer kasların kasılmasıdır. Normalde istemli olarak kasılabilen PC kası da bu istemsiz tepkilerden biri olarak kasılır.

Erkek Eş Bu Kasılmaları Nasıl Hisseder?

Vajinismusta, zihin ve vücut girişe karşı bir kas belleği ya da şartlı bir tepki oluşturur. Vücut girişten ötürü acı beklemeyi öğrenmiştir. Bu yüzden oldukça güçlü bir kas olan PC kası, cinsel birleşme acısı potansiyeline karşı sıkı sıkı kasılır ve tıkanır. Bu tıkanmaya bağlı olarak penetrasyon esnasında erkeğin penisi kadının vajinasına giremez ve erkek etten bir duvar hisseder.

Vajinismus Sorunu Olan Çiftler Ne Zaman Yardım Almalıdır?

CİSED'e göre ilk gece ve sonrasında birleşme yaşayamayan çiftler en fazla 1 hafta kadar bekleyip sorunu kendi başlarına çözemiyorlarsa profesyonel yardım almalıdırlar. Cinsel ilişkiye giremeyecek kadın yoktur. Soğuk kadın da yoktur. Herhangi bir organik problem olmadığında her kadın tutku, istek ve orgazm yaşayabilir. Aslında en büyük cinsel organımız "BEYİN"dir. Eğer bir kişinin cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri varsa cinsel ilşkiden haz alması da zordur. "Penis ve vajina figürandır, başrol oyuncusu BEYİNdir". Beyin zorlama ile karşılaştığında, yenilgiyi kabul eder, cinsellikten soğur veya zorlamayla yaşanılan duruma duygusal katılım olmaz.

Vajinismusun Türkiye’de Görülme İstatistikleri

Türkiye’de bir psikiyatri kliniğinde yapılan incelemede uzun süredir vajinismus problemi olan çiftler ile, hiçbir cinsel sorunu olmayan çiftler karşılaştırıldığında, vajinismus sorunu olan çiftlerde hem erkekte hem kadında depresyon, anksiyete, siklotimi ve sinirlilik diğer çiftlere göre çok daha fazla bulunmuştur.

Yine Türkiye’de yapılmış bir araştırmaya göre, vajinismuslu hastaların tedavi başarı oranını etkileyen önemli bir faktörün, ailede de böyle bir öykü olması veya çiftlerden birinin bu durumun kendi suçu olduğunu düşünmesi olduğu anlaşılmıştır.

Yapılan çalışmada başarılı tedavi vakalarına bakıldığında, vakaların %27’sinde ailesinde vajinismus öyküsü olan bireylerin olduğu görülmüş, hatta tedaviyi başlamadan bırakan çiftlerde bu oranın %37 olduğu saptanmıştır.

Ankara Vajinismus Tedavisi

Vajinismus tedavisi hakkında bilgi ve randevu almak için muayenehanemizi arayabilirsiniz: 0(552) 328 99 89

Blogumuzdaki Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

Vajinismus Tedavisi Ankara 

Bu internet sitesi en iyi performansı gösterebilmek için çerezlerden faydalanmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş olursunuz. Detaylı bilgi için Çerez Politikası'na bakınız.