İçinde bulunduğumuz yüzyılda toplumlarda, partner bulmak ve cinsel ilişki kavramları tabulaşmaktan çıkmış ve çok daha özgür hale gelmiştir. Bunun da bir getirisi, partnerlerin birbirlerine cinsel yolla bulaşan hastalıkları bulaştırmasıdır. Her ne kadar cinsel hastalıklardan korunma yolları olsa da, tecrübesizlik, alkol kullanımı veya içgüdülerin baskılanamaması gibi sebepler; korunmadan yapılan ilişkilere ve cinsel hastalıkların bulaşmasına zemin hazırlamaktadır. Cinsel temas yoluyla 30’dan fazla bakteri, virüs ve parazit türünün bulaştığı bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her gün bir milyon cinsel yolla bulaşan hastalık yayılır. 500 milyondan fazla HSV (Herpes Simpleks Virüs) ile genital enfeksiyon hastası olduğu tahmin edilir. 290 milyondan fazla kadın ise HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonuna sahiptir. Bu yazımızda da HPV’den ve HPV'nin neden olduğu siğillerden ve siğillerin tedavisinde nasıl bir süreç izleneceğinden bahsedeceğiz.
Genital siğil, cinsel yolla bulaşan ve çok sık rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalığa HPV denilen bir virüs sebep olmaktadır. Bu virüs oldukça yaygın bir coğrafi yapıya sahiptir. Dünya’nın her yerinde bu virüsle enfekte olmuş insanlar bulmak mümkündür.
Aktif cinsel hayatı olan ve sık eş değiştiren insanlar çok büyük ihtimalle hayatlarının bir bölümünde bu virüsle karşılaşırlar. HPV, hem erkek hem de kadınları enfekte edebilmektedir ve her iki cinste de genital siğil oluşumuna sebep olur. Bununla birlikte kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri riskini oldukça arttırır. Genital siğiller mikroskobik (mikroskopla görülebilir) veya makroskopik (gözle de görülebilir) boyutlarda olabilir. Yani bu çokça değişiklik gösterir.
Boyutları oldukça değişken olabilen genital siğiller, küçük boyutlarda olduğunda kabarık veya gözle görülür bir şekle sahip olmayabilir. Küçük boyutlardaki siğillerde olmasa da çoğu hastada bulunan belirtiler şunlardır:
Genital siğil, 200’den fazla çeşide sahip olan ve genellikle cinsel ilişki esnasında yayılan bir virüs olan HPV’ye bağlı gelişen bir hastalıktır. 200 çeşit HPV’den 40 tanesi siğillere neden olabilmektedir. Bazı çeşitleri çok daha bulaşıcı ve güçlü olabilirken bazı çeşitleri oldukça zayıf ve daha zararsızdır. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde, zayıf olan virüs çeşitleri dahil siğillere sebep olabilir. Genital siğillere sebep olan virüsün yayılmasındaki ana sebep cinsel ilişkidir ve bulaşması da doğal olarak cinsel ilişkinin şartlarına bağlıdır. Bulaşma riskini arttıran faktörler şunlardır:
Genellikle cinsel ilişkinin korunmasız yapılması sebebiyle oluşan bu hastalık, gözle görülmeyecek kadar küçük siğillere sahip partnerlerden dahi bulaşabilir. Bu nedenle aktif cinsel hayatı olan kişiler farkında olmadan bu virüsü taşıyor olabilirler. Üstelik HPV’nin birçok bulaş yolu vardır. Bunlardan bazıları; öpüşmek, sarılmak, yüzme havuzları, havlu paylaşımı ve çatal bıçağın ortak kullanımıdır.
Hastalık yapıcı çoğu tüm HPV türlerinde etkili aşılar vardır. Genital siğilleri önlemek için geliştirilen aşılar erişkin olan herkese yapılabilir. Aşının bir koruyucu etken olduğu da düşünülürse, ilişkiden önce yapılması oldukça önemlidir. Vücudun aşıdaki ölü virüsleri tanıyıp saldırması ve bu virüslere karşı gelecekte de etkili olacak savunmayı oluşturması zaman almaktadır. Bu nedenle bu aşıyı, genital siğil şüphesi olan kişilerden ziyade aktif cinsel hayatı olup hastalık taşımayan kişilerin yaptırması önerilir. 9 yaşından itibaren, erkek ve kız çocuklarına da HPV aşısı yapılabilmektedir. Ebeveynlerin taleplerine bağlı yapılabilen HPV aşıları; gelecekte bu çocukların genital ve oral siğil, penis ve serviks kanseri gibi hastalıklara yakalanma risklerini azaltacaktır. Aşılar tüm rahim ağzı kanserlerinden %90 oranında koruyabildiği gibi, siğilden de aynı oranda koruyabilir.
Kondom kullanımı da bu hastalığın bulaşma riskini oldukça azaltmaktadır. Yalnızca HPV değil, HIV gibi daha güçlü ve tedavisiz bazı virüslerden de korunmakta kondom oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle aktif cinsel hayata sahip olan ve partner değişikliği yapan kişiler mutlaka kondom kullanmalıdır.
Genital siğil, en az evli çiftlerde görülmektedir. Evli çiftlerde, partner değişimi gibi bir durumları olmadığı için bu hastalığın bulaşma riski de oldukça azdır. Yalnızca havuzlar ve temizlik konusunda iyi olmayan umumi tuvaletler gibi yerlerde bulaşma riski bulunmaktadır. Partner sayısı daha az olan kişiler de daha az risk altındadır.
Genital siğil şüphesi bulunan kişilerin cinsel ilişkiye girmemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde; oldukça bulaşıcı bir virüs olan HPV, partnere de bulaşacaktır. Korunma olması durumunda dahi kondomun bulunmadığı deri kısımlarında bulaşma olabildiği unutulmamalıdır.
Genital siğil, hasta veya doktor tarafından fark edilir. Bu tanıda ilk aşamadır. Bundan sonra siğili oluşturan HPV türü belirlenmelidir. HPV türlerinden bazıları kansere sebep olduğu için bu oldukça önemli bir adımdır.
Özel bir fırça yardımıyla genital bölgeden örnek alınır. Acısız bir işlemdir. Kansere neden olmayan HPV’lerin tespitinde önemlidir.
Pap Smear’daki sonuca bağlı olarak virüsün DNA’sı incelenir.
HPV türleri rahim ağzında farklı hücresel değişikliklere yol açar. Kolposkopi, bu lezyonların ışıklı büyüteç yardımıyla incelenmesi ve gerekli görüldüğünde biyopsi alınması işlemidir.
Rahim ağzından doku parçası alınır ve kanser hücrelerinin varlığı incelenir.
HPV virüsü bazı durumlarda bulaştığı kişide herhangi bir belirtiye sebep olamadan savunma hücreleri tarafından kısa sürede yok edilir. Bazen de siğiller oluşur, fakat sonradan kendiliğinden geçer. Bu durumlar genellikle savunma sistemi daha güçlü olan genç kişilerde olmaktadır.
Genital siğilde tedavi yöntemi siğilin boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişmektedir. 4 ana yöntem bulunmaktadır. Bunlar:
Yukarıdaki yöntemler vajina/penis çevresindeki siğiller için geçerlidir. Anal bölgedeki siğillerin genel cerrahi uzmanı ve oral bölgedeki siğillerin kulak burun boğaz uzmanı tarafından kontrolü ve opere edilmesi gerekmektedir. Oral ve anal bölgedeki lezyonların tedavisi de farklıdır.
Tedavide en sık kullanılan yöntem krem kullanımıdır. Farklı etken maddeler içeren genital siğil kremi çeşitleri, farklı şekillerde etkisini gösterir. Kremin etkisiyle o bölgede savunma sistemi güçlenecek ve savunma hücreleri toplanacaktır. Bu krem vücudun diğer bölgelerindeki siğiller için olan kremlerden farklıdır ve yalnızca bu bölge için kullanılmalıdır. Hamilelerde, kremin sorun olması nedeniyle diğer yöntemler tercih edilmektedir.
Genital siğillere neden olan HPV, iyileşmeden sonra bile zaman zaman yeni siğil ataklarına da neden olabilmektedir. Bu hastalık tedavi edilse bile tekrar riski oldukça yüksektir. Tedavi sonrasında tekrardan belli bölgelerde siğillerin görülmesi durumunda mutlaka tekrar tedavi edilmelidir.
Genital siğil, fetüse en yakın olarak vajina girişinde bulunabilir ve hamilelik esnasında bu konumdan genital siğil tarafından fetüse herhangi bir zarar verilmez. Fetüs rahim kısmını koruyan giriş kısmındaki hücrelerce korunmaktadır.
Hamilelikte siğiller sık olmasa da idrar yapmayı zorlaştırabilir, doğum esnasında vajinanın esnemesini engelleyebilir ve kanayabilir. Doğum esnasında nadiren HPV bebeğe bulaşabilir. Bulaşsa bile genellikle bebekteki savunma sistemi bunu alt eder fakat bazen bebeğin boğazında siğiller görülebilir. Annede bilinen bir HPV enfeksiyonu, siğil varsa bebeğe HPV'nin bulaşmasını engellemek için, sezeryan ile doğurtulması gerekebilir.
Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kadının incelendiği bir çalışmada, her 100.000 kadından 154’ünde genital siğil gözlenmektedir.
Bu sadece buzdağının görünen kısmıdır. HPV virüsü taşıyıp siğilleri sessizce atlatan veya hiç klinik muayene olmayan hastalar da mevcuttur. Genital siğillerin %95-97’si HPV tip 6 veya 11 ile oluşmaktadır.
Daha önce genital siğil geçiren hastalarda siğilin tekrar nüks etme oranı ise %15-37’dir.
Genital siğillerin en çok görüldüğü iller ise Kırşehir ve Kütahya’dır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Aslı Yücetürk, Mahall Ankara'da kendi muayenehanesinde, doğum, gebelik takibi, kürtaj, vajinismus, vajina daraltma ve kısırlık tedavisi gibi uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir. Bilgi ve randevu almak için 0552 328 9989 telefondan ulaşabilirsiniz.