Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Tüm tıbbi bilim dallarında olduğu gibi bu bölümde de alanında uzman doktorlar görev alır ve güncel tedavi yöntemlerini kullanırlar. Kadın hastalıkları ve doğum diğer dallara kıyasla daha özel bir bölümdür. Çünkü kadının hem cinsel hem de özel hayatını etkileyecek düzeydeki birçok önemli hastalığı ve doğumu bu bölüm içerir.

Kadın Doğum Uzmanı Kime Denir?

Kadınların hem doğum anında hem öncesindeki hem de sonrasındaki süreçte gerekli teşhis, tedavi, bakım ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olan, hastasına uygun şekilde bu bilgileri ileten ve bildiren, kadınların üreme organları ve buna yönelik bilgi sahibi olan uzman kişiye kadın doğum uzmanı ya da jinekolog denir. Bu uzman kişiler kadının hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde görev alırlar.

Nasıl Jinekolog Olunur?

Jinekolog olmak için ilk olarak lisans düzeyinde eğitim veren bir tıp fakültesinden mezun olunmalı  ve diploma alınmalıdır.  Bu aşamadan sonra TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı)  girip başarılı olunmalıdır. Bu sınavla beraber kazanılan hastanede asistanlık görevi yapılır ve başarılı olunduğu takdirde 5  yıllık ihtisas dönemi biter. Kadın doğum konusunda gerekli deneyimi bu dönemde öğrenen hekim artık uzman olmaya hazırdır.

Jinekolog olmanın bir diğer yolu da yurtdışında eğitim için gerekli sınavlarda başarılı olup eğitiminin bir kısmını veya asistanlığını yurtdışında yapmak üzerinedir.

Ankara Kadın Doğum Doktoru

Peki Jinekoloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene kadın sağlığı için oldukça önemlidir. Her ne kadar birçok kadın bu muayeneyi olmaktan korksa veya çekinse de jinekolojik muayene birçok hastalığın erken veya zamanında teşhisinde kullanılmaktadır.

Jinekolojik muayene genelde aşama aşama süren bir süreçtir ve sanıldığının aksine çok da uzun sürmez. Alanında uzman kadın doğum doktorları tarafından yapılan bu muayenenin aşamaları şu şekildedir:

Gözlemle Değerlendirme (İnspeksiyon)

Bu aşama neredeyse tüm tıp dalları için en önemli aşamalardan biridir. Bu aşamada uzman hekim litotomi pozisyonu adı verilen bir pozisyonda kadının dış genital bölgesini değerlendirir. Daha sonra vajinanın dudakları tutulup aralanarak hem dudakların iç kısmında kalan bölgedeki lezyonlar hem de üretra, klitoris ve kızlık zarı muayene edilmiş olur.

Jinekolojik Aletin Kullanılmasıyla Vajina İçinin Kontrolü

Vajina herhangi bir zorlama olmadığı sürece gözle görülemeyecek şekilde kendini kapatan bir kanaldır. Yalnızca sıvıların akabileceği kadar dar bir alan bulunmaktadır. Bu nedenle jinekolojik muayene de vajinanın kanal genişliğini arttırmak için spekulum denilen bir alet kullanılır. Bu aletin kullanımı ile vajinal kanal ve rahim ağzı (serviks) görülebilir bir hale gelir. Uzman jinekolog tarafından incelemeler yapılır ve herhangi bir lezyon veya beklenmeyen akıntı varsa gerekli tetkikler yapılır.

Vajina içinin spekulum yardımıyla muayenesi, bakire ve vajinismus hastası kişilerde mümkün değildir. Bu kişilerde muayenenin bu kısmı atlanır, çünkü kızlık zarı bozulmadan veya vajinismustaki kasılı kaslar gevşemeden bu inceleme mümkün değildir.

Jinekolojik muayenede en önemli kısımlardan biri de her yıl yapılan smear testidir. Bu test rahim ağzı kanseri gibi birçok hastalığın erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Bu testin bir diğer avantajı da oldukça basit olmasıdır. Ucunda kadına rahatsızlık vermeyecek şekilde konulmuş bir fırça bulunan çubukla kadının rahim ağzından örnek alınır ve bu örnek patoloji laboratuvarlarında incelenir. Mikroskop altında incelenen bu örnek eğer kanser gibi kötü hücreleri içeriyorsa derhal tedaviye başlanır.

Vajinal Tuşe

Kadının karnına hekim tarafından baskı yapılırken rahmin yine hekim tarafından parmaklarla kontrol edilmesi işlemidir. Bu muayenedeki amaç, rahim bölgesinde bulunabilecek olan büyük kitlelerin tespit edilmesidir.

Vajinal veya Karından Yapılan Ultrason

İç genital organların değerlendirilebilmesi için ultrasonla inceleme yapılması çok daha net sonuçlar verecektir. Yapılacak ultrason vajinal bölgeden olursa daha rahat anlaşılır sonuçlar verecektir, fakat bakire kişilerde ultrason karından yapılır.

Kadın Doğum Uzmanı Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın doğum doktoru konusunda muayenehanenin temizliği ve düzeni en önemli kriter olacaktır. Bunun yanında seçilecek olan uzman kişinin daha önceden deneyimlere sahip olmuş olması vereceği bilgiler ve alınacak sonuçların daha etkin olmasında etkilidir. Bunun dışında tüm hekimlerin 6 yıllık zorlu bir tıp eğitimi ve sonrasında gelen uzmanlık eğitimleri ile beraber kötü bir hizmet vermeleri beklenmez. Elbette kadın doğum doktorları kadın psikolojisinden de oldukça yüksek düzeyde anlamaktadırlar. Tüm rahatsızlıklara ilişkin tüm süreçlerde hem hastalarını iyileştirmeyi hem de bunu yaparken psikolojilerini desteklemeyi, kendilerini rahat hissetmelerini hedeflerler.

Kadın Doğum Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?

Jinekoloji, tüm kadınsal hastalıklar ve riskler konusunda uzmanların bulunduğu bir bilim dalıdır. Kadın cinsel organıyla ilgili her türlü problemde veya erken tanı için yapılan muayenelerde jinekologlara başvurulabilir.

Jinekolojinin bazı alt branşları vardır. Bunlar kadın doğum, kadın hastalıkları, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması, jinekolojik onkoloji ve cinsel hastalıklardır.

Kadın Doğum Uzmanına Hangi Konularda Danışabilirsiniz?

Kadın doğum oldukça fazla hastalık ve şikayetin tedavi edildiği, muayenenin yapıldığı ve tanıların konduğu bir tıp dalıdır. Kadın doğum uzmanları genel olarak adet düzensizliği, kısırlık, vajina kuruluğu, hamile kalamama, cinsel ilişki sırasında oluşabilecek her türlü problem, adet kanamasındaki problemler, vajinadan gelen her türlü anormal sıvı veya doku parçası, adetin erken yaşta olması, ergenliğe geçememe veya çok erken geçme, doğum öncesi, doğum esnasında ve sonrasında yaşanabilecek her türlü sorunla ilgili hastalara yardım edebilir. Jinekolog hangi hastalıklara bakar merak edilen bir konu olduğundan kadın doğum uzmanına danışılabilecek bazı durumları aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

Gebelik ve Doğum

Üreme insan doğasında temel olarak var olan yaşamsal bir durumdur. Birçok kadın gebelik ve doğum tecrübesi yaşamış veya yaşayacaktır. Bebeğin anne karnında bulunduğu ve doğduğu süreçte kadın doğum uzmanları oldukça büyük role sahiptir. Kadın doğum uzmanları, gebelikteki rutin kontroller ve sorunların belirlenmesi gibi birçok role sahipken doğumda ve doğum sonrasında da görev alırlar. Anne adayının ve bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesini desteklerler.

Gebelik Takibi yazımı da inceleyebilirsiniz.

Rutin Muayene

Jinekolojik muayenenin sağlanması ve bu muayene de çıkan sonuçlara bağlı olarak her türlü tedavinin uygulanmasında kadın doğum uzmanları görevlidir. Rutin muayeneler birçok kadınsal hastalığın önceden belirlenip müdahale edilmesiyle olumsuz sonuçları engellemektedir.

Gebelik Sonlandırma

İstenmeyen gebeliklerin annenin rızası ile bitirilmesinde veya kadın için risk oluşturan gebeliklerin doktor tavsiyesi üzerine bitirilmesinde kadın doğum uzmanları rol almaktadır. Bu süreçte kadın doğum doktoru tüm bilgi ve tecrübesiyle anne adayını doğru karar alması konusunda destekler. Kürtajın ana sebebini belirler ve olumlu-olumsuz tüm durumları paylaşarak hastasını bilgilendirir.

Kürtaj yazımı da inceleyebilirsiniz.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus günümüzde oldukça yaygın olan kadınsal bir hastalıktır. Kadının isteği ve iradesi dışında gelişim gösterebilen ve psikolojik olarak da desteklenmesi gereken vajinismus, tedavi edilmezse cinsel ilişkiyi imkansız hale getirebilmektedir.

Vajinismus Tedavisi yazımı da inceleyebilirsiniz.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Kadın üreme sisteminde cinsel yolla bulaşan hastalıkların tespitine ve tedavi edilmesi veya tedavi edilemiyorsa bile vücuda en az zarar verecek hale getirilmesinde jinekologlar görev almaktadır.  Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçok semptomu vardır. Başlıca semptomlar vajinal kaşıntı, anormal akıntı, cinsel ilişki esnasında ağrı, genital bölgede veya deride döküntüler şeklindedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadınlarda en sık görülenlerinden bazıları şunlardır:

  • HPV
  • Bel soğukluğu
  • Klamidya
  • Genital Herpes
  • Frengi Sifiliz
  • HIV
  • Hepatit B

Miyom

Miyomlar, genellikle kadınlarda semptom vermeyen iyi huylu tümörlerdir. Bazı durumlarda miyomlar ciddi semptomlara da neden olabilmektedir. Miyom tanı ve tedavisinde jinekologlar görev almaktadır.

Vajina Daraltma

Cinsel ilişki kalitesini arttırmak için bazı durumlarda vajina daraltma ameliyatı gerekli olabilmektedir. Bu ameliyat jinekologlar tarafından yapılabilir.

Ayrıca bakınız: Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti

Kadınlarda cinsel bölge estetiğinin sağlanması hem cinsel kalitenin artmasında; hem de kadının kendini daha rahat hissetmesinde oldukça önemlidir. Labioplasti genital bölgedeki dudakların daha estetik bir hale getirilmesine denmektedir. Bu ameliyat jinekologlar tarafından yapılabilmektedir.

Ayrıca bakınız: Labioplasti Ameliyatı

Rahim Sarkması

Rahim ilerleyen yaşlarda vajinal bölgeye doğru sarkabilmektedir. Bu sarkmanın engellenmesinin sağlanması ve rahmin sarkan kısmının alınması jinekologlar tarafından yapılmaktadır.

Genital Estetik, Kime ve Neden yazımıza da göz atabilirsiniz.

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma bir hastalıktan ziyade bir semptom olarak jinekologların karşısına çıkmaktadır. Birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilecek olan idrar kaçırmanın sebebinin bulunması yani tanının konulması ve tedavinin uygulanması kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Jinekolojik Muayene Esnasında Ağrı Hissedilir mi?

Jinekolojik muayene kadının o anda sahip olduğu hastalıklar veya bakirelik gibi durumlara bağlı olarak değişken şekilde yapılır. Kadına mümkün olduğunca ağrı hissetmemesi için hassas şekilde davranılır. Özellikle vajinismus gibi hastalıklara sahip olan kadınlarda bazı muayene aşamaları uygulanmayabilmektedir.

Jinekolojik muayene genel olarak ağrısız bir şekilde yapılabilirse de eğer kadın vajina etrafındaki kasları kasarsa bu muayenenin gidişatını olumsuz etkiler. Bu kasların kasılmaması için kadınla bir ön görüşme yapılmalı ve jinekolojik muayene hakkında bilgiler verilip kadın rahatlatılmalıdır.

Kadın Doğum Uzmanı Hangi Testleri İster?

Jinekolojik muayeneden sonra, uzman doktor hastada bulunan hastalık veya semptomlara bağlı olarak testler isteyebilir. Bu testler oldukça değişkendir. Çünkü jinekolojik muayene sonrasında açığa çıkan semptomlar veya lezyonlar hangi testlerin yapılacağı hakkında uzman doktora yön göstermektedir. Bununla birlikte kadının yaşı, gebelik durumu ve daha önceden geçirmiş olduğu hastalıklar da hangi testlerin yapılacağı konusunda etkilidir.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Vücudumuzda hem cinsellikle hem de metabolizma ile alakalı birçok hormon vardır. Her hormonun kendine has bir ölçüm yöntemi bulunmaktadır. Kadınsal hormonlar genellikle kan veya idrar üzerinden test edilirler. Bazı durumlarda hormonların yerine o hormonların metabolizmadaki ürünleri araştırılmaktadır. Hormon testlerinin sonuçları kadının yaş, hastalık ve adet dönemine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle hekiminiz size sormasa dahi hormon testi yapılacağı zamanlarda adet döneminde iseniz mutlaka bu konuda bilgi veriniz.

Jinekolojik Ultrason Nasıl Yapılır?

Jinekolojik ultrasonda kadının isteğine bağlı olarak iki farklı yöntem uygulanabilmektedir. Özellikle kızlık zarına zarar gelmesini istemeyen hastalarda karın üzerinden abdominal ultrasonografi uygulanır. Böyle bir çekincesi olmayan kadınlarda ise genel olarak vajina yolu ile yapılan transvajinal ultrasonografi uygulanır.

Abdominal Ultrasonografi

Kızlık zarına zarar gelmesini istemeyen hastalarda vajinal yol uygun olmadığı için sadece transabdominal yolla ultrasonografi uygulanabilmektedir. Abdominal ultrasonografide önemli olan nokta kadının bir süre idrarını tutması ve idrar kesesinin dolu olmasıdır. Dolu mesane yani idrar kesesi, vajinal bölgenin ultrasonografide çok daha net gözükmesinde etkilidir.

Transvajinal Ultrasonografi

Transvajinal ultrasonografi abdominal ultrasonografi kıyasla çok daha net sonuçlar verebilen bir ultrason şeklidir. Vajinal kısımdan yapılan bu ultrasonografi türünde iç genital organlara daha yakın bir görüntüleme yapıldığı için sonuçlar çok daha anlaşılabilir ve nettir. Pelvis dışına taşan kitleler hariç transvajinal ultrasonografi gerekli sonuçları verir ve tanıyı koydurur. Pelvis dışına taşan kitleler için hem transvajinal hem de abdominal ultrasonografi yapılmalıdır.

Bakire Hastalar da Jinekolojik Muayene Olabilir mi?

Jinekolojik muayene hastanın yaşı, cinsel aktiviteleri veya bakireliğine bağlı olmaksızın her türlü kadında uygulanabilmektedir. Bu nedenle uygulama şeklinde değişkenlikler olsa da jinekolojik muayene yapılabilir.

Muayene Esnasında Kızlık Zarına Zarar Verilir mi?

Yazının genelinde belirtildiği gibi jinekolojik muayene esnasında kadının sağlık geçmişi oldukça önemlidir. Kadının sahip olduğu hastalıklar, semptomlar, yaş ve cinsel hayatına bağlı olarak muayene değişmektedir. Kızlık zarının hasar görmesini istemeyen kadınlarda jinekolog farklı bir muayene yolu seçer. Zara zarar gelmemesi için yapılacak muayenede spekulum muayenesi ve vajinal ultrasonografik gibi adımlar atlanır. Bunların yerine zara zarar vermeyen abdominal ultrasonografi ve rektal muayene uygulanır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Aslı Yücetürk, Mahall Ankara'da kendi muayenehanesinde, doğum, gebelik takibi, kürtaj, vajinismus, vajina daraltma, kısırlık tedavisi ve genital siğil tedavisi gibi uzmanlık alanlarında hizmet vermektedir. Bilgi ve randevu almak için 0552 328 9989 telefondan ulaşabilirsiniz.

Blog Yazıları

Bu internet sitesi en iyi performansı gösterebilmek için çerezlerden faydalanmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş olursunuz. Detaylı bilgi için Çerez Politikası'na bakınız.