Myom, rahimde ortaya çıkan normal dışı kas çoğalmalarıdır. Kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümör çeşididir. Düzenli kitleler halinde bulunup rahim içinde farklı alanlarda yerleşimde bulunabilirler. Bir diğer adı da rahim yumrularıdır.
Sebebi olarak tam bir uzlaşma sağlanamasa da büyük oranda östrojen hormonu dengesizliği ve kalıtsal nedenlerle oluştuğu gösterilir. Bu nedenle hormona bağlı bir tümör olup üremeye müsait kadınların %25 ila %50’sinde myom görülmektedir.
Perimenopoz döneminde olan kadınlarda hormon düzeylerindeki aşağı doğru değişmelerin etkisiyle myom dokusunda küçülme gözükebilir. Aşırı kilo sorunu bulunan ve doğum yapamamış kadınlarda, görülme sıklığı artar. Hamilelik sırasında büyüyüp ağrıya sebep olmakla birlikte, subseröz myomlar, kısırlık, düşük, tekrarlayan hamilelik kaybı ve erken doğumlara yol açabilir.
Myom, genellikle açık ve kapalı ameliyatlar sonucu tedavi edilse de farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu ameliyatların ayrıntılarını yazımızın devamında vereceğiz.
Yazımızda myom ameliyatı, ameliyat sonrası hijyen ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi vereceğiz.
Myom ameliyatı, hamilelik isteyen kadınları veya hamilelikte risk altında olan hastaları tedavi etmek için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Bu operasyonlarla birlikte birçok myom, rahimden temizlenebilir. Bu operasyonlara, miyomektomi adı da verilir. Miyomektomi, açık veya kapalı ameliyat şeklinde yapılabilir.
Kapalı myom ameliyatı, rahmi çeşitli ekipmanlar ile gözlemleyerek ilgili bölümlere kesi atarak yapılır. Kapalı myom ameliyatı, açık ameliyata göre iyileşme süreci daha hızlı olan bir operasyondur. Genellikle hasta, ameliyat sonrası ilk geceyi hastanede müşahede altında geçirir ve ertesi gün taburcu olur.
Açık myom ameliyatı, karın duvarının açılmasıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Rahimde büyük kitlelere sahip hastalarda kullanılan açık myom ameliyatında, açık ameliyat ve büyük kesi olması dolasıyla iyileşme süresi de uzun sürmektedir.
Cerrahi operasyon sonrası ağrı olması doğaldır. Uzman hekiminiz, sağlık durumunuza göre bu ağrıları geçirmek için çeşitli ağrı kesiciler önerebilir. Ayrıca birkaç damla şeklinde kanamalar da normal kabul edilir.
Myom ameliyatı sonrası hastanın ne kadar sonra normal yaşamına dönebileceği, uzman hekimin, hastanın iyileşme sürecindeki belirlediği prosedürlere göre değişkenlik gösterebilir. Kapalı myom ameliyatında bu süre 2-4 hafta aralığındayken; açık myom ameliyatında bu süre 4-6 haftalar arasında seyreder.
Açık veya kapalı ameliyat tercihi, uzman hekim kontrolleri sonrasında hastadaki myomun sayısı ve büyüklüğü dikkate alınarak yapılır. Ayrıca bu seçimi etkileyen bir başka faktörde hastanın sağlık durumudur.
Myom ameliyatı sonrasında, her kadın doğum operasyonundan sonra olduğu gibi dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bizim yazımızda bahsedeceğimiz hususlar, sıklıkla karşılaşılan durumlar için almanız gereken önlemlerden ve aksi söylenmedikçe yapılması gerekenlerden oluşur. Çünkü her hastanın durumunda farklılık olabileceği için her hastaya kendi şartları altında uygulamalarda bulunulması gerekir.
Özellikle açık myom ameliyatı sonrası zımba veya ip dikişlerinizin olması muhtemeldir. Bu dikişler uzman hekiminiz tarafından, yaranın durumuna göre değişkenlik gösteren bir sürede alınır. Genellikle 3 ila 10 gün arasında dikişlerin alınması muhtemeldir. Deri altındaki, karın ve vajina dikişlerinin alınmasına gerek yoktur. Kullanılan bazı dikiş materyalleri de vücutta hızlıca eridiğinden hekiminiz dikişlerinizi almayabilir.
Eğer yaranızı kapatan herhangi bir bandaj uygulaması varsa, uzman hekiminiz tarafından aksi söylenmedikçe 24-48 saat sonra bandaj uygulamasını çıkarabilirsiniz. Bandajı çıkarırken daha kolay çıkması için sıcak suyla ıslatabilirsiniz. Daha sonra bu bandajı yenilemenize gerek yoktur, yara açık kalabilir. Fakat burada yaranın temiz olmasına, yüksek derecede önem göstermelisiniz. Aksi takdirde yaranız enfeksiyon kaparak çok daha kötü sonuçları doğurması olasıdır.
Yaraların genel yapısı itibariyle myom ameliyatı sonrası yaralarda da gerekli hijyen koşullarını sağlayarak daha hızlı bir iyileşme süreci gerçekleştirebilirsiniz. Aksi söylenmediği sürece alacağınız sık duşlar sayesinde yaranızı temiz tutabilirsiniz. Bu temizliği gerçekleştirirken, vajinal temizleme jelleri, duş jeli veya sabun kullanmanıza gerek yoktur. Hijyen şartlarını sağlamak için su yeterli olacaktır. Fakat bu işlemi gerçekleştirirken yara ile oldukça az temas etmeli, ovalamaktan ve dokunmaktan kaçınmalısınız.
Miyom Tedavisi Ankara yazımızdan da detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İyileşme süreci boyunda yara iyileşir ve değişim gösterir. Yara bulunan bölgenin, estetik anlamda eski halini alması bir yıla kadar sürebilen bir süreci kapsar. Bu süreçte yaranız hassaslaşabilir ya da bölgedeki sinirler his kaybına uğrayabilir.
Eğer uzman hekiminiz tarafından bilgilendirilmediyseniz, yara bölgenizde asla krem, losyon ve herhangi bir madde kullanmayınız.
Yaranızda herhangi bir açılma, kızarıklık, kanama (bir iki damlaya kadar olan kanamalar olasıdır) ve akıntı olursa en yakın sürede uzman hekiminize başvurmalısınız.
Rahim içi dikişleriniz genellikle eriyen dikişlerdir. Bu dikişlerin erimesi sonucunda vajinanızdan farklı renkte akıntılar gelebilir. Erimeden, olduğu gibi çıkarak elinize ya da iç çamaşırınıza da düşebilir.
Ağırlık kaldırmak yara dokularını etkileyerek iyileşme süresini uzatabilir ya da dikişlere zarar verebilir. Bu yüzden, ağırlık kaldırmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Hastanın, ameliyat sonrasında ilk 6 hafta tek eliyle kaldıramayacağı kadar ağır olan ağırlıkları kesinlikle kaldırmaması gereklidir. Fakat bu durum kapalı myom ameliyatı gibi herhangi bir yara oluşturmayan operasyonlardan sonra pek de geçerli değildir.
Seyahat sınırlandırması, uzman hekiminizin tavsiyelerine göre yapılmalıdır. Genellikle ilk iki hafta tek başınıza araç kullanmamalısınız. Ancak yolculuk için uzman hekimden onay çıkarsa seyahat edebilirsiniz. Ayrıca emniyet kemeri takmanın herhangi bir sakıncası yoktur.
Cinsel ilişkiye bütün kadın doğum operasyonlarında olduğu gibi 2 ila 6 hafta boyunca girmemelisiniz. Ayrıca çeşitli cinsel aletlerin kullanımından da kaçınmalısınız. Bu konudaki ayrıntılı bilgilendirmeyi durumunuzu dikkate alarak uzman hekiminiz yapacaktır.
Özellikle ameliyat sonrası iştah kapanması ve kabızlık gibi durumlar çok görülmektedir. İştahınızın olmadığı zaman sık sık ama azar azar yemek yiyip, bol su tüketmek faydalı olacaktır. Kabızlığı önlemek için bol lifli besinler tercih etmeli ve su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Tuvalet ihtiyacını giderirken kabızlık, yara dokularını olumsuz yönde etkileyebilir. Yürüyüş yapmak, tahıl ve sebze ağırlıklı beslenmek gibi doğal yöntemler kullanabilir veya uzman hekiminizin kontrolünde kabızlık giderici ilaçlar alabilirsiniz.
Her operasyondan sonra olduğu gibi özellikle operasyon sonrası, yaranın bulunduğu myom ameliyatından da sonra hijyen şartlarına olduğunca dikkat etmelisiniz. Gerekli hijyen şartlarını sağlamak için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz.
Bu şartları sağlayarak enfeksiyon riskinden bir hayli kaçınmış olursunuz. Fakat olası bir enfeksiyon belirtisinde (ateş ve kızarıklık gibi) hemen uzman hekiminize başvurmalısınız.
Yazımız bilgilendirme amacı taşır. Tedaviye yönelik bilgileri uzman hekiminizden almanız tavsiye edilir.